2014. január 9., csütörtök

Elkészítési útmutató & szabásminta pikk-pakk zárhoz - 10 cm

Mikor tavaly novemberben megérkeztek a pikk-pakk zárak a FB-ra nagyon sok képet és tutorial-t belinkeltem. Akkor sajnos nem volt időm többre. Most azonban újult erővel nekiugrottam, átnéztem az elkészítési útmutatókat. Mint kiderült többnyire két elkészítési megoldást alkalmaznak a nagy világban.

Először az egyszerűbb megoldást mutatom, mikor a tárcát egyszerűen meghosszabbítják felül, visszahajtanak belőle egy pánt résznyit, tűzéssel rögzítik és ide fűzik a pikk-pakk zárat. A 10 cm-es zárhoz készítettem az első szabásmintát, egy telefontok készült mini kord anyagból.

Ha telefon tokot készítünk akkor érdemes vlies-t (is) választani közbélésnek, hogy a telefonunk védve legyen. Mutatom az én verziómat (a fotósátorban sajnos ilyen libaf*s színű lett a tok, egyébként nagyon szép friss zöld az alapszíne, a tutorial-ban az utolsó képen jól látszik :)



A tok kész méretei:
Szélesség: 9,5 cm
Hossz: 15 cm

A telefonom méretei (csak viszonyításképpen):
66*109*11 mm

Szükséges anyagok:

A szabásminta ingyenesen letölthető INNEN

Ha valakinek hosszabb tokra van szüksége egyszerűen hosszabbítsa meg a mintát lefelé.

A varrásszélesség 0,5 cm.

A tok elkészítésének menete:

1. Szabd ki az alkatrészeket.


2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára  és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.

3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség).

4. Jelöld át az illesztési pontokat a szabásmintáról és varrd össze a fő anyagokat, majd a bélést is. A bélés alján hagyj nyitva 5-6 cm-t, itt fogod kifordítani a színére a tokot.


5. Fogd össze a fő anyag és a bélés "száját" és illeszd össze az oldalvarrások utolsó öltését. Gombostűvel tűzd össze az anyagokat.


6. Varrd végig a tok "száját" két részletben.


7. Vágj le a varrásszélességekből, kb. 3-4 mm maradjon. Csípd le a sarkokat (a varrásvonaltól azért maradjon 1-1,5 mm)

8. Fordítsd a színére a tokot a bélésen hagyott nyíláson keresztül és egy olló vagy hegyes (ne legyen túl hegyes, nehogy kilyukassza az anyagot) tárgy segítségével igazgasd el a sarkokat. Varrd be a nyílást rejtett öltéssel vagy egyszerűen géppel menj végig rajta keskenyen tűzve. Vasald át a tokot.


9. Hajts vissza a felső részből annyit, hogy be tudd fűzni a pikk-pakk zárat és tűzd le. Ha készen vagy fűzd be minkét oldalra a pikk-pakk zárat, illeszd össze szorosan  a végeket. Egy kisebb fogóval tedd a helyére a szegecset és a fogó segítségével hajtsd fel a kis fület, ami megakadályozza, hogy a szegecs kicsússzon.

Készen vagyunk :)


Hasonló tokok, tárcák

Forrás




9 megjegyzés:

  1. Köszi! Pont most vettem elő a "pihentetett" pikkpakkokat, hogy legyen belőlük valami!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jövő héten jövök még egy másik variációval (az nekem kicsit jobban tetszik)
      Örülök, hogy jó időben vettem elő én is :))

      Törlés
  2. Köszönöm szépen a részletes leírást, sokat segítettél vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segített. Lesz még több is :) Köszönöm a hozzászólást!

      Törlés
  3. Szuper a leírás, csak egy kérdésem lenne: mit jelent az, hogy a száját két részletben varrjuk?
    Bocsánat, elég kezdő vagyok :)
    Varrnám a telotokomat, de szúrj az oldalam a kíváncsiság, hogy jövő héten mit hozol...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvesd Ancsi,
      Ne haragudj, hogy csak most ...állandóan spam-be teszi a leveleket ez a dög ... látom, hogy közben sikerült :)

      Törlés
  4. Közben rájöttem, el is készült a tok :) az én telefonomnak kicsit szűk a nyílás, így valószínűleg ezt megkapja Anyum, magamnak pedig muszáj leszek másikat varrni... ;)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Szia Szilvi!
    Megírnád mindkét pattintós telefontokhoz az induló anyag méreteket, mert a szabásminta link nem működik. Vagy megpróbálnád újra feltenni a linket, mert azt sem tudom hol vannak pontosan a jelölések. Köszönöm szépen

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...