2014. január 10., péntek

Elkészítési útmutató & szabásminta pikk-pakk zárhoz - 15 cm

A tegnapi bejegyzés után ma nem "váltok témát", gyorsan megmutatom a 15 cm-es pikk-pakk zárhoz készült szabásmintát és elkészítési leírást. A zár bedolgozása ugyanaz mint tegnap, csupán annyiban más a szabásminta, hogy a tárcának talpa van, így jobban pakolható.

Ha ezen túl vagyunk akkor áttérhetünk a másik technológiára - ami nekem kicsit jobban tetszik - a hétvégén varrok 1000-rel :)

A 15 cm-es pikk-pakk zárral ezt a kis neszesszert készítettem Tilda anyagból:


A neszesszer/tárca kész méretei:
Szélesség: 15 cm
Magasság: 11,5 cm
Mélység: 3,5 cm

Szükséges anyagok:

A szabásminta ingyenesen letölthető INNEN

A varrásszélesség 0,5 cm.

Elkészítési leírás:

1. Szabd ki az alkatrészeket.


2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára  és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.

3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség).

4. Jelöld át az illesztési pontokat a szabásmintáról és varrd össze a fő anyag, majd a bélés oldalát. A bélés egyik oldalán hagyj nyitva 5-6 cm-t, itt fogod kifordítani a színére a tokot.


5. A tárca talpának elkészítéséhez fogd össze a tárca oldalát és a talp részt (zárd a kis lyukat) és rögzítsd keskenyen, kb. 3 mm-es varrásszélességgel. Készítsd el a bélést ugyanígy.

6. Fogd össze a fő anyag és a bélés "száját" és illeszd össze az oldalvarrások utolsó öltését. Gombostűvel tűzd össze az anyagokat.


7. Varrd végig a neszesszer "száját" két részletben.

8. Vágj le a varrásszélességekből, kb. 3-4 mm maradjon. Csípd le a sarkokat (a varrásvonaltól azért maradjon 1-1,5 mm)

9. Fordítsd a színére a tokot a bélésen hagyott nyíláson keresztül és egy olló vagy hegyes (ne legyen túl hegyes, nehogy kilyukassza az anyagot) tárgy segítségével igazgasd el a sarkokat. Varrd be a nyílást rejtett öltéssel vagy egyszerűen géppel menj végig rajta keskenyen tűzve. Vasald át a tárcát.


10. Hajts vissza a felső részből annyit, hogy be tudd fűzni a pikk-pakk zárat és tűzd le. Ha készen vagy fűzd be minkét oldalra a pikk-pakk zárat, illeszd össze szorosan  a végeket. Egy kisebb fogóval tedd a helyére a szegecset és a fogó segítségével hajtsd fel a kis fület, ami megakadályozza, hogy a szegecs kicsússzon.

Meg is vagyunk :)



Hasonló tárcák, neszesszerek:







3 megjegyzés:

  1. Ez is nagyon tetszik, most jól összezavartál: melyiket is inkább?! Már rendelem is a pikk-pakk zárakat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök :)) Nem egy drága dolog, kipróbálhatod mindkét méretet :)

      Törlés
  2. Szia! Először is nagyon klassz, hogy így önzetlenül megosztod a tudásod, és nagyon szépen varrsz, tökéletesek a leírások is. Amit javasolni szeretnék, hogy a geometrikus mintás dolgokat, mint pl. az a gyönyörű Tilda anyag, amiből dolgoztál szimmetrikusan szabd, tehát a tárca közepe egy mintaelem közepén legyen. Persze ha csak így van egy pont ekkora alkalmas darabod, akkor nem szóltam, bocsi. (Nem bántásból írtam, csak annyira szépeket csinálsz, hogy ez feltűnt.) Móni

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...