2012. szeptember 26., szerda

Szemüvegtartó tok ~*~ Tutorial

A most következő leírás segítségével a következő tárcát tudod elkészíteni - nem feltétlenül szemüvegnek :)
 
 
Egy kevéske anyag kell hozzá, némi közbélés és a 18 cm-es íves fém keret:
 
A varrásszélesség 7 mm hacsak a leírásban nem jelzek mást.

A tárca készítésének menete:
 
1. A szabásmintán található utasításnak megfelelően szabd ki az alkatrészeket.
 
2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.

3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség).
 
4. A szabásmintáról jelöld át a szűkítőt a fő anyag fonákjára.

5. Készítsd el a szűkítőket.
 
6. Varrd össze a tárcát úgy, hogy fentről egy varrásszélességre induljon az első öltés és a másik oldalon ugyan így kell befejezni, kb. 0,7 cm-rel az anyagszéle előtt. Majd az íves részeken a varrásszélességből vágj le, kb. 3 mm maradjon. A kis szűkítők vonalát illeszd egymáshoz.
 
7. Készítsd el a bélést a 4-5-6-os pontokban leírtak szerint. Annyi a különbség, hogy lent, az egyenes vonalon hagyj egy kb. 6-7 cm-es nyílást (a varrást erősítsük el a nyílás elején és végén is), amin majd kifordítod a tárcát.
 
8. Fordítsd úgy az elkészült darabokat, hogy a bélésnek kívül legyen a színe, a fő anyagnak belül legyen a színe. Helyezd egymásba a két darabot.
 
9. Gombostűzd össze a halacska száját. Az oldalvarrások első öltéseit kell illeszteni.

10. Most két varrással készítsd el a felső varrásvonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a tárca oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig.

11. Levágunk a varrásszélességből a felső íven, majd a bélésen hagyott nyíláson keresztül a színére fordítjuk a tárcát. Rejtett kézi öltésekkel vagy simán géppel bevarrjuk a nyílást, majd megvasaljuk a tárcát. A felső ívet keskenyen letűzzük.
 
12. Jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szimmetria és hogy pontosan tudd elosztani a tárca bőségét (ha van) érdemes hozzáölteni a tárca közepét és egyik szélét a kerethez a bevarrás előtt (mikor a keretbe varráskor ezekhez az öltésekhez érek eltávolítom őket). A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használjuk, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.

Készen is van :)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...