2013. május 28., kedd

Merevítö keretes ... az elsö

Varrás közben türelmetlen típus vagyok. Éppen ezért az ilyen kísérletezgetés nem tesz jót az idegeimnek és ... a környezetemnek :) Utálom mikor varrok valamit 1-2-3 órát és a végén látom, hogy mit hogyan kellett volna másképp csinálni. Ez a mostani tárca/neszesszer a harmadik variáció és végre meg merem mutatni ... de már alig várom, hogy készíthessem a következőt :)Ezt a 13 x 4 cm-es merevítő keretet használtam:


A tárca/neszesszer méretei a következők:
Szélesség: 21,5 cm
Magasság: 13 cm
Mélység: 5 cm

Szükséges anyagok:

- fő anyag 2x
- közbélés a fő anyaghoz 2x
- bélés 2x
- 3x23 cm-es pántok 4x (cipzár mellé)
- 1 pár 13x4 cm-es tárca/táska fém merevítő keret
- 1 db 22,5 cm-es cipzár
- anyag a cipzár végére 5x8 cm 2x

A szabásminta ingyenesen letölthető INNEN.


1. A cipzár kezdetétől és végétől visszaszámolunk 1-1,5 cm-t és bejelöljük ezt a hosszt. A két pántot egy vékony közbéléssel aláragasztjuk, majd a végekből visszahajtunk 1-1 cm-t, megvasaljuk. A cipzáron lévő jelölésekhez igazítjuk a a pántokat, csinálunk egy szendvicset: alul pánt, rá a cipzár és felül megint pánt, összevarrjuk.
(Sajnos nem volt rövid cipzáram, így egy hosszabbat használtam amiből aztán a végén levágtam a felesleges hosszt.)


2. Keskenyen összerögzítem a két pántot.


3. A fő anyagot felvasalható vlies-zel ragasztjuk alá, majd bevarrható merevítő közbélést rögzítsünk hozzá keskeny varrásszélességgel. Összevarrjuk a két fő részt.


4. Az oldalvarrásoktól elhagyunk 1-1,5 cm-t ( a pántok hossza határozza meg ezt a méretet) és keskenyen rögzítjük a két fő rész felső vonalához a pántokat. Ha az egyik oldalt megvarrtuk húzzuk le a cipzárt és hagyjuk úgy.5. Varrjuk össze a bélés két részét úgy, hogy lent hagyjunk nyitva egy 7-8 cm-es szakaszt.


6. A fő részt és a bélést fordítsuk színt színnel szembe és tegyük a bélést a tárcába, tűzzük össze, majd készítsük el a felső varrásvonalat.


7. Fordítsuk a színére a tárcát a bélésen hagyott lyukon keresztül.

8. Varrjuk meg a két kis pántot a cipzár végére.


9. A kis pántokat fordítsuk a színükre, a vágott szélt hajtsuk vissza keskenyen és vasaljuk meg.


Senkit se tévesszen meg a cipzár farkincája ... mindjárt megszabadulunk tőle :)


10. A cipzárt méretre vágjuk, a végekre illesztjük a kis pántokat és keskenyen szépen körbetűzzük.

11. Vasaljuk meg a neszesszert. A helyére fűzzük a merevítő kereteket, majd a cipzár mellett lévő pántok végeit rejtett kézi öltésekkel bevarrjuk, hogy a fém keretek ne csússzanak ki használat közben.


12. Igazítsuk meg a tárca két szélét, hogy ez legyen a végeredmény:


Egész egyszerűen tudunk szabásmintát készíteni ezekhez a keretekhez. A lényeg. hogy a cipzár mellé varrt pántok rövid végeiből hajtsunk vissza 1-1 cm-t és az így kapott hossz fél-fél cm-rel legyen hosszabb mint a választott merevítő keret teljes hossza. A cipzár mindig legyen hosszabb mint a mellette lévő pántok (mindkét oldalon 1 - 1,5 cm-rel). A neszesszerünk szája pedig mindig legyen nagyobb mindkét oldalon kb. 1,5 cm-rel mint a cipzár mellé varrt pántok.
Húú ... ezt érti valaki?!? Én már készítettem párat így tudom mit hova és miért, de nem tudom, hogy aki nem varrt még ilyet annak értékes információ-e ... remélem :)

3 megjegyzés:

 1. Azt hittem bonyolultabb az elkészítése.
  Nagyon jó fázisfotókat készítették és érhetőek is.
  Így a merevítő keret kb. 1 cm-es résen megy át. Ezek szerint könnyen belemegy.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Eri ka a hozzászólást!!! :)
   Igen, tényleg egyszerű, a fém kerül a legkönnyebben a helyére :)

   Törlés
 2. Szilvi, én ma vettem 20cm keretet, de sajnos nem tudtam a kapott minta alapjan megvarrni 😕mert a pántok 36cm, a neszeszer szája pedig csak 32cm.Mit rontottam el?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...