2012. november 25., vasárnap

Tutorial megint - kicsit egyszerübben

Tegnap elkészült az új, 8 cm-es "csepp" tárca tutorial-ja. Ma hajnalban (mikor ha nem akkor ;) bevillant, hogy elsőre kicsit túlbonyolítottam a varrást, van egy egyszerűbb megoldás.

A próba darab most kicsit visszafogottabb és a díszítést is másképp oldottam meg:


A szabásminta ugyanaz, mint a tegnapi és letölthető INNEN

A keretet a tárcához megtaláljátok a webshop-ban.

A kiszabandó alkatrészek:


A varrás menete:

1. Az S320-as közbélést helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Ha készen van akkor a felvasalható vlies-t is helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára (az S320-as közbélésre) és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 

Elkészítettem egy tárcát az S320 nélkül, de nem volt tartása a tárcának. A tárca nyitása és zártása után nem igazodott vissza az anyag az oldal részeken, a "csepp" résznél. Nem volt jó.
 
2. A fő részre rávarrom a két íves, oldalrészt, úgy, hogy a fő rész felső vonalától 2 cm-re legyen az első öltés. Az oldalrész felső vonalától pedig egy varrásszélességet hagyjok el.
 
 
Ha készen van mind a 4 oldal így néz ki:


3. Egymásba helyezem a fő anyagos és a béléses részt, szín színnel szemben van.


4. Illesztem a 4 oldalvarrás legfelső öltését (a fő anyagot a béléshez) és megtűzöm gombostűvel.

 
5. Most négy varrás következik. Mindig az oldalvarrások legfelső pontjától indulok, egyiktől a másikig varrok és mindig elerősítem a varrást az elején és a végén is. A varrásszélességet mindig elhajtom, arra nem varrok rá.

Először a két oldarész felső vonalát varrom össze.


Utána következik a feljebb eső másik két oldal. Az egyiket "U" alakban végig lehet varrni. (A kép minőségért elnézést kérek, csak utólag derült ki milyen vacak.)

 
A másik oldalon középen ki kell hagyni egy kb 5-6 cm-es nyílást, ahol majd kifordítjuk a tárcát a színére. Itt is el kell erősíteni a varrásokat.


6. Levágom a varrásszélességeket mindenhol kb 3 mm-re. Kifordítom az alkotást a színére, majd ha eligazgattam szépen átvasalom. Ezután letűzöm keskenyen a felső széleket.


Majd az oldarész íves vonalát.

Próbáltam elkészíteni a tárcát az oldal vonal tűzése nélkül, de erre is szükség van (az S320 mellett) ahhoz, hogy használat közben megőrizze a tartását a tárca és ne mozogjon le az anyag az oldalsó csepp formáról.

 
 
7. Már csak a keretbe varrás van hátra. A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használj, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.


Az "i"-re a pont a kis medál díszítés. Ha valakinek ez nem tetszik annyira van bőven választék a webshop-ban.
 
 


7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó, biztos, hogy meg fogom csinálni, már fel is vettem a listámra ezt a tárcakeretet is. Leírással kapcsolatban lenne pár kérdésem. A bevarrható közbélés melyik részhez van illesztve, a külső oldalhoz, vagy a belső béléshez? Illetve mi a különbség a felragasztható vlies és a ragasztós szövött közbélés között? Használhatjuk akár csak az egyik félét? Még nagyon kezdő vagyok és még nem tisztultak le bennem ezek a dolgok. Köszönöm a segítségedet!

    VálaszTörlés
  2. Szia Lidike,
    A bevarrható közbélést a fő anyag fióonákjához szoktam hozzáfogni a vlies-zel való beragasztás után. Keskenyen összevarrom a kettőt.
    A felvasalható vlies az vastagabb, kb 4-5 mm. A ragasztós szövött közbélés vékony. Az első tárcánál csak a vlies-t használtam, de az oldal részekbe vastagnak találtam. De úgy is szép lett.
    Szép napot :)
    Szilvi

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok! Ilyen részletes leírás, és képek közlése után valóban tökéletes munkát lehet készíteni. Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra. TOVÁBBI JÓ MUNKÁT, ÉS SZÉP NAPOT: Rózsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Mikor ilyen kedves bejegyzéseket olvasok úgy érzem megérte a belefektetett munka :) Szép napot Neked is!

      Törlés
  5. Köszönöm, most fogok hozzá a megvalósításhoz, remélem örömöm telik benne.Nagyon szeretek varrni, majd az eredményről tájékoztatlak.aTovábbi jó erőt, és sok szép munkát kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem jól sikerült a tára :) Köszönöm a kedves szavakat, Szép napot!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...