2012. november 27., kedd

Tárca minta 8 cm-es "csepp" kerethez

Ha fém keretet vásárolsz a FABulous Textil webshop-ban és szeretnél hozzá szabásmintát, a képek feletti linkre kattintva ingyen letöltheted őket pdf formátumban.

Ha bárhol elakadnál a letöltés közben kérlek írj e-mailt: vigyazzkeszvarrj@outlook.hu
Tárca ötlet következik a következő 8 cm-es kapcsos fém kerethez:


... és akkor jöjjenek a tárca képek:

FAB_4
Szabásminta letölthető INNEN
Az elkészítéséhez tutorial található EBBEN a blog bejegyzésben.



2012. november 25., vasárnap

Tutorial megint - kicsit egyszerübben

Tegnap elkészült az új, 8 cm-es "csepp" tárca tutorial-ja. Ma hajnalban (mikor ha nem akkor ;) bevillant, hogy elsőre kicsit túlbonyolítottam a varrást, van egy egyszerűbb megoldás.

A próba darab most kicsit visszafogottabb és a díszítést is másképp oldottam meg:


A szabásminta ugyanaz, mint a tegnapi és letölthető INNEN

A keretet a tárcához megtaláljátok a webshop-ban.

A kiszabandó alkatrészek:


A varrás menete:

1. Az S320-as közbélést helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Ha készen van akkor a felvasalható vlies-t is helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára (az S320-as közbélésre) és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 

Elkészítettem egy tárcát az S320 nélkül, de nem volt tartása a tárcának. A tárca nyitása és zártása után nem igazodott vissza az anyag az oldal részeken, a "csepp" résznél. Nem volt jó.
 
2. A fő részre rávarrom a két íves, oldalrészt, úgy, hogy a fő rész felső vonalától 2 cm-re legyen az első öltés. Az oldalrész felső vonalától pedig egy varrásszélességet hagyjok el.
 
 
Ha készen van mind a 4 oldal így néz ki:


3. Egymásba helyezem a fő anyagos és a béléses részt, szín színnel szemben van.


4. Illesztem a 4 oldalvarrás legfelső öltését (a fő anyagot a béléshez) és megtűzöm gombostűvel.

 
5. Most négy varrás következik. Mindig az oldalvarrások legfelső pontjától indulok, egyiktől a másikig varrok és mindig elerősítem a varrást az elején és a végén is. A varrásszélességet mindig elhajtom, arra nem varrok rá.

Először a két oldarész felső vonalát varrom össze.


Utána következik a feljebb eső másik két oldal. Az egyiket "U" alakban végig lehet varrni. (A kép minőségért elnézést kérek, csak utólag derült ki milyen vacak.)

 
A másik oldalon középen ki kell hagyni egy kb 5-6 cm-es nyílást, ahol majd kifordítjuk a tárcát a színére. Itt is el kell erősíteni a varrásokat.


6. Levágom a varrásszélességeket mindenhol kb 3 mm-re. Kifordítom az alkotást a színére, majd ha eligazgattam szépen átvasalom. Ezután letűzöm keskenyen a felső széleket.


Majd az oldarész íves vonalát.

Próbáltam elkészíteni a tárcát az oldal vonal tűzése nélkül, de erre is szükség van (az S320 mellett) ahhoz, hogy használat közben megőrizze a tartását a tárca és ne mozogjon le az anyag az oldalsó csepp formáról.

 
 
7. Már csak a keretbe varrás van hátra. A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használj, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.


Az "i"-re a pont a kis medál díszítés. Ha valakinek ez nem tetszik annyira van bőven választék a webshop-ban.
 
 


2012. november 24., szombat

Új csepp alakú kis tárca keret *~* Tutorial


Mióta megérkezett az új tárca keret minden nap azt latolgattam vajon épp aznap lesz-e időm nekiállni a szabásmintát kisilabizálni. Sok lemaradásom volt a munkában, így a sok sok halogatás után a tegnap este végre alkalmasnak tűnt a varráshoz. No amikor 9 körül a kukába hajítottam az első próbálkozást akkor már nem voltam olyan lelkes. Aztán ma délelőtt volt szerencsénk pár órát  elcseszni eltölteni a Bricostore-ban. 30 %-os kedvezmény volt mindenre és elárulom, hogy ez a hír nem csak nekünk volt vonzó ;) De nem panaszkodok, mert sokat megspóroltunk, több nagy teherbírású polcra volt szükségünk az új műhelyembe. Azt azért elképzelhetitek, hogy közben hányszor jutott eszembe, hogy már mennyit varrhattam volna. Később 1-2 óra eltelltével, mikor a második darab is repült akkor már egyáltalán nem voltam lelkes, sőt!
 
Aztán segített az a nyomás, hogy nemsokára hazaérnek a srácok és hétfőre egyszerűen muszáj prezentálnom a szabásmintát. Összeszedtem magam és sikerült megvarrni :)
 
 

Varrás közben készítettem pár fotót, hogy  más is könnyen el tudja készíteni :)

Időközben sikerült kitalálni egy kicsit egyszerűbb varrás megoldást, a tutorialt megtaláljátok ITT.

A szabásminta letölthető INNEN

A fém tárca keret megvásárolható a webshop-ban.

A kiszabandó alkatrészek:
1. Az S320-as közbélést helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Ha készen van akkor a felvasalható vlies-t is helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára (az S320-as közbélésre) és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra  Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.
 
Elkészítettem egy tárcát az S320 nélkül, de nem volt tartása a tárcának. A tárca nyitása és zártása után nem igazodott vissza az anyag az oldal részeken, a "csepp" résznél. Nem volt jó.
 
2. Összevarrom a fő anyagot és a bélést. Az egyik oldalon egy "U" alakot varrunk, aminek a két rövidebb oldala 1 cm. A másik oldalon az "U" alak hosszú oldalán középen kihagyunk kb 6 cm-t. A varrásvonal elejét és végét mindig erősítsük el. Itt fogjuk majd kifordítani a tárcát a színére.
 
3. Varrjuk össze az oldal részeket, a fő anyagot a béléssel, de csak a felső vonalon.
 
4.  Most négy varrással rögzítsük az oldal részeket a fő részekhez. A fő anyaghoz és a béléshez is. Onnan kedjük és ott fejezzük be a varrást ahol az "U" alakú varrásvonalnak az eleje és vége van. Ez lesz a varrásvonal: 
 
 
Mutatom honnan indultunk és hol ér véget a varrásvonal:
 
 
Így néz ki ha mind a négy íves részt bevarrtuk:
 
 
5. Az íves részeken levágunk a varrásszélességből. Kb 2-3 mm maradjon. Továbbá a felső csücsköknél (az "U" alaknál) is vágjuk le a varrásszélességet. Fordítsuk ki a tárcát a színére a kis nyíláson.
 
6. Vasaljuk át, majd tűzzük meg keskenyen a felső vonalat (ekkor fogjuk bezárni a nyílást, amin keresztül kifordítottuk) és a két íves oldal vonalat. Nekem a színe (a virágos) felől volt egyszerűbb.
 
Próbáltam elkészíteni a tárcát az oldal vonal tűzése nélkül, de erre is szükség van (az S320 mellett) ahhoz, hogy használat közben megőrizze a tartását a tárca és ne mozogjon le az anyag az oldalsó csepp formáról.
 
 
7. Már csak a keretbe varrás van hátra. A bevarráshoz a varrócérnánál erősebb fonalat, cérnát használj, hogy használat közben biztosan ne szakadjon el.
 
Készen is vagyunk :)
 
 
És nem csak masnival lehet díszíteni a gyönyörű tárcánkat, hogy még szebb legyen. Van medál választék bőven :)

2012. november 18., vasárnap

Tároló a fürdöbe

A műhelyem átalakítása lassan halad. A lassan szón nagyon nagy hangsúly van. Sajnos. A blog hanyagolása mégsem e miatt van, hanem a srácok ovi kerülése miatt. Még ki sem merem mondani hangosan, csak sutyorgom, hogy hétfőn végre csatlakoznak a napocska csoporthoz (5 hét itthonlét után). Ha minden jól megy akkor jövő héten töltöm a fém tárca keretekhez való szabásmintákat egy külső oldalra, hogy ne kelljen e-mail-ben kérni és szabásmintát készítek egy új tárca kerethez. Reméljük a legjobbakat ;)
 
Van egy nagyon kedves anyag a boltban 3 színben: fehér, lila és türkiz. Sokat gondolkoztam, hogy mit is kellene varrni belőle. Mikor megláttam ezt a fürdőszobába való kis tárolót, megörültem, mert imádtam a formáját első pillantásra. Az elkészítése után az is kiderült, hogy nem csak helyes, de praktikus is, jó használni. Belepakoltam a smink lemosó vattát, kívülre a négy nagy zsebbe pedig minden sminkes cuccom belefér. Az összehúzó pánt (vagy nem tudom mi a pontos neve) készítésekor csaltam kicsit, siettem és nem akartam saját anyagából készíteni, így a 2,5 cm-es grosgrain szalagot varrtam fel, a két végét visszahajtottam kétszer. Íme:
 

 
 
Forrás: Better Homes and Gardens - Bags pillows & pincushions

2012. november 9., péntek

Fém medálok, függök, fityegök - minek nevezzelek?

Aki járatos a FB-on, az már értesülhetett róla milyen édes fém medálok, függők érkeztek a webshop-ba. Kalitka, antik olló, cuki madárkák, kulcs lakattal, szív a szívnél, Made with Love biléta, LOVE felirat, masnik, imádott bagoly ... és ez csak egy csipet a választékból :)

10 db vásárlása esetén már mennyiségi kedvezmény jár!


Ha valaki megosztja ezt a bejegyzést november 25-ig a FB-on és/vagy a blogján és hagy itt vagy ott egy hozzászólást akkor sorsoláson vesz részt. 25-én este 20 órakor 5 db FAB Textiles ajándék csomagot sorsolok ki a hírvivők között.

Jó nézelődést a boltban!
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...